

## **UK Shelter Forum**

### 13th May 2016 AGENDA

Session details

Stream A - Construction

Stream B - Research:

Coffee /Tea (30 mins)

14:50 - 15:20

15:20 - 15:50



#### Venue:

The Institution of Structural Engineers 47-58 Bastwick St, London, EC1V 3PS



	rime	Session details
	09:00 - 09:30	Arrival & registration
	09:30 - 09:40	Opening remarks & Housekeeping  Tom Newby – CARE International  Ian Firth – Institution of Structural Engineers
	09:40 – 10:00	<ul><li>Updates &amp; announcements (20 mins)</li><li>Shelter Centre, IOM, India Shelter Forum, Interaction SSWG</li></ul>
	10:00 -11:00	Panel discussion (5 min intro, 5 mins per panellist + Q&A)  How do institutions & disciplines interpret risk & make decisions on behalf of others and how important is the context? Or How important is structural safety anyway?  Chaired by Kate Crawford.
	11:00 -11:20	Coffee /Tea (20 mins)
神経	11:20-12:20	<ul> <li>Talks session 1 (60 mins)</li> <li>Shelter recovery systematic review - Victoria Maynard (15 mins)</li> <li>Philippines Haiyan Recovery Projects Review Feedback (15 mins)</li> <li>Post disaster recovery in India - Tom Newby &amp; Sneha Krishnan (20 mins)</li> <li>Introductions to discussion sessions - 4 x 2 mins</li> </ul>
	12:20 – 13:10	Discussion Sessions: how important is structural safety anyway?  (50 mins)  A. What are the priorities to build back better? Facilitator John Twigg, UCL  B. Accountability or liability? How do we choose standards & stick to them? Facilitator Dom Courage, Save the Children  C. Relinquishing control? Meaningful choices? Is this what we want? Facilitator Beth Parker  D. What could the built environment professional institutions do? Facilitator Hayley Gryc, Arup
	13:10 – 14:00	Lunch (50 mins)
	14:00 – 14:50	Plenary discussion (50 mins) Feedback from discussion groups, 5 mins each, and final plenary discussion.
		Talks session 2 (30 mins)

Construction standards - Dom Courage, Save the Children (10)

Discussion (10) (facilitated by Dom Courage, Save the Children)

Shelter Projects meeting outcomes, Joseph Ashmore, IOM (10)

Post disaster rental subsidy programs – Alex Miller, CENDEP (10)

Emergency energy – Peter Thomas, Centre for Alternative Technology (10)

Schools construction standards - Engineers Without Borders (10)



# **UK Shelter Forum**

## 13th May 2016 AGENDA



#### Venue:

The Institution of Structural Engineers 47-58 Bastwick St, London, EC1V 3PS

Time	Session details
15:50 – 16:20	<ul> <li>Talks session 3 (30 mins)</li> <li>Integrated programming in Nepal – Jamie Richardson, CRS (10)</li> <li>Gender in shelter guidelines – Amelia Rule, CARE International (10)</li> <li>Integrating GBV interventions in shelter programmes – Joseph Ashmore, IOM (10)</li> </ul>
16:20 – 17:00	<ul> <li>Risks &amp; opportunities of integrated programming (40 mins)</li> <li>A. Integration through cross-cutting issues         <ul> <li>Facilitator Jamie Richardson, CRS</li> </ul> </li> <li>B. Integration through holistic community         <ul> <li>Facilitator Bill Flinn, CARE</li> </ul> </li> <li>C. Settlements &amp; area-based approaches in urban areas         <ul> <li>Facilitator Richard Luff</li> </ul> </li> <li>D. Integration of built environment professionals         <ul> <li>Facilitator Charles Parrack, CENDEP</li> </ul> </li> </ul>
17:00 – 17:20	Plenary (20 mins) Groups report back, 5 mins each
17:20 – 17:30	Wrap up & close (10 mins) Tom Newby & Ian Firth Selection of next UK Shelter Forum hosts
18:00 onwards	Post event drinks and London Shelter Drinks in The Artisan of Clerkenwell, 53 St John's Square, EC1V 4JL For future London shelter drinks see www.shelterdrinks.co.uk
06.	Peal .



